O čerstvé kávě

Proč nakupovat čerstvou kávu?

Více jak 95% prodávané kávy nemá s čerstvou kávou bohužel nic společného.
Jedná se o kávu více či méně zvětralou. Ani zrnková, nepomletá káva nezaručuje čerstvou kávu. Zrnková káva má svůj vrchol v prvním týdnu po upražení. Nutno dodat, že káva by se měla začít pít až po 2 až 3 dnech.
Na konci druhého týdne začíná káva stárnout a vyvětrávat. A to také kvůli oxidaci tuků a jejich následném žluknutí. Káva má však stále dobrou chuť a dobré aroma.

Po dalších dvou týdnech akceleruje zhoubný proces zvětrávání. A i laik při porovnání pozná značný rozdíl v čerstvé kávě a kávě 4 týdny staré. Po měsíci od upražení, bez ohledu na to jaké kvality kávová zrna původně byla a jak jemně byla opražena, se snižuje její kvalita do třídy C a níže.

Čerstvě upražená káva produkuje oxid uhličitý a to minimálně v třikrát větším objemu než je samotná káva. Proto v žádném případě není a nemůže být balena do uzavřeného sáčku. Nastala by velká exploze použitého obalu. Běžná praxe spočívá v tom, že se káva nechá odstát a poté se zabalí. Může se také pomlít, toto je nejvíce používaný proces, jelikož u pomleté kávy se zrychluje vypařování oxidu uhličitého, ale bohužel také proces zvětrávaní. V rroce 1960 italský inženýr Luigi Goglio vynalezl revoluční balicí systém s jednostranným ventilkem. Tento ventilek umožňuje vypouštění CO2, avšak zabraňuje vpouštění vzduchu do sáčku. Při tomto balení se káva považuje za čerstvou, ale to jen do 3 až 4 měsíců od jejího pražení.

Mletí kávy

Káva chutná nejlépe, když je čerstvě umleta, tedy těsně před přípravou nápoje. Mletá káva si udrží své výborné aroma pouze po několik dní. Poté se aroma kávy vytrácí, až nemá žádnou výraznou vůni a chuť, která by oslovila a poskytla opravdové smyslové potěšení. Každý způsob přípravy kávy vyžaduje jinak umleté zrno.
Čím rychlejší je způsob přípravy kávy, tím jemněji by měla být umleta.

Velmi orientačně lze uplatnit toto pravidlo:

  • Jemné mletí – pro přípravu kávy zalévané, na "turka"
  • Střední mletí – pro přípravu espresa v kávovarech, kde se dávkuje mletá káva
  • Hrubé mletí – pro přípravu kávy v překapávačích

Kávu skladujte na tmavém, chladném místě, odděleně od aromatických potravin, nejlépe v ledničce. Pro uchování kvality jsou ideální nádoby z porcelánu, kameniny, tmavého skla či ušlechtilé oceli s dobře těsnícím víkem.

© Szekely, s.r.o. 2018, created by pospisek.com